Het gevolg van een gedraging kan zowel aangenaam als onaangenaam zijn. Dus waarom zouden we geen correcties op ongewenst gedrag kunnen laten volgen, net zoals een beloning volgt voor gewenst gedrag?

Research vertelt ons dat correcties het gedrag in frequentie laat afnemen, maar vaak ander ongewenst gedrag als gevolg heeft Het resultaat van correcties als trainingsmethode is moeilijk te voorspellen en vaak lastig te controleren.

Voeg daaraan toe dat een correctie vaak niet wordt gekoppeld aan een gedragsmarkeerder. Correcties volgen vaak nadat het ongewenste gedrag is vertoond, en is zelden duidelijk aan het ongewenste gedrag gekoppeld. In de perceptie van de hond, is straf een onvoorspelbaar, betekenisloos gegeven. Het is daardoor mider effectief dan het gebruik van een clicker en beloning in het veranderen van gedrag.

Clickertrainers merken dat de relatie met hun honden sterker en sterker wordt als zij zich concentreren op het positieve in plaats van het negatieve. Net als het verschil tussen trainen met de intentie tot vertonen van gedrag tegenover gedrag uit gewoonte, is dit verschil ook duidelijk bij een hond die graag werkt om beloningen te verdienen dan een hond die werkt om een correctie te voorkomen.